Eieren Koken

Eieren koken lijkt vaak zo makkelijk en dat is het eigenlijk ook. Er zijn toch een paar punten om rekening mee te houden: Wil je een zachtgekookt ei, een halfzacht eitje of juist een hard gekookt ei? Juist de verschillende kooktijden van het ei kunnen ervoor zorgen dat de eieren toch niet helemaal naar wens zijn. Te zacht, of juist een te hard gekookt ei gebeurt maar al te vaak.

Eieren Koken Benodigheden

  • Een pan
  • Eieren
  • Water
  • Eventueel zout

Eieren Koken

Zacht, halfzacht of hardgekookte eieren: Gemiddeld genomen is de kooktijd voor zachte eieren 4 tot 6 minuten, halfzachte eieren 6 tot 7 minuten en voor hardgekookte eieren 11 tot 15 minuten. Dit is afhankelijk van de grootte van het ei.

Wat nu beter is om te doen, koud of kokend water, daarover verschillen de meningen. Als de eieren vanaf koud water aan de kook worden gebracht, krijgen ze langzaam een steeds hogere temperatuur en gaat het stollen rustiger en dat houdt het ei wat zachter en smeuïger vinden sommige mensen. Ook barsten de eieren minder snel op deze manier. Bij het toevoegen van de eieren aan water dat al kookt, is het makkelijker om de kooktijd in de gaten te houden en is het niet nodig om steeds naar de pan te kijken of het water al kookt, om zo de tijd in de gaten te houden, vanaf wanneer de daadwerkelijke kooktijd van de eieren ingaat.

Eieren Koken Tips

  • Een ei koken gebeurt in rustig kokend water, zonder al te grote bubbels
  • Zout in het kookwater – Zout in het water zorgt ervoor dat als er een barst(je) ontstaat in het ei, deze sneller dichtgaat. Het ei loopt niet voor een groot deel leeg.
  • Gaatje prikken in het ei – Een klein gaatje prikken in het ei wordt soms gedaan. Er bestaan zelfs speciale eierprikkers voor. Nodig is dit niet, het kan er wel voor zorgen dat het ei een mooiere, rondere vorm houdt. Soms gebeurt het wel eens dat het gekookte ei, eenmaal gepeld, een deukje heeft opgelopen. Dit heeft geen enkele invloed op de smaak.
  • Ei laten schrikken – Na koken van het ei, is het een goede tip om de eieren te laten schrikken in koud water. Het kookproces wordt gestopt en het ei gaart niet langer door.
  • Ei niet te lang koken – Kook een ei niet (veel) langer dan aangegeven. Een hardgekookt ei kan dan blauw uitslaan. Dat ziet er niet smakelijk uit en het is ook niet zo lekker meer.